A NASA is beszáll a kutatómunkába

Szerző: KISALFÖLD

- 2009. március 7., szombat 16:00

Sopron - Virtuális szellemi műhelyt avatnak április 24-én a Nyugat-magyarországi Egyetemen a NASA – és több nemzetközi szervezet – közreműködésével, Délkelet-európai Földtudományi Kutatóközpont elnevezéssel.

– A virtuális kutatóközpont átadására a világ számos országából várunk vendégeket, többek között az USA űrkutatási ügynökségétől, a NASA-tól és az orosz Tudományos Akadémiáról is – mondta érdeklődésünkre a kezdeményező, Mátyás Csaba akadémikus, az egyetem Környezet- és Földtudományi Intézetének egyetemi tanára. – A soproni székhelyű központ létrehozása nem kívánt új beruházást, sem anyagi finanszírozást.

 

Ugyanakkor a központ – mint jogi személy – önállóan pályázhat majd globális nemzetközi, így például a Világbank által fenntartott tudományos szervezetek vagy más környezet- és klímavédelmi szervezetek alapjaira.

 

 

Mátyás Csaba akadémikus

 

Ami új a virtuális kutatóközpontban, az a koncepció: a meglévő, az USA-ban, Németországban, Oroszországban és Kínában klímakutatással foglalkozó centrumok sora bővül a soproni központtal, ahol Délkelet-Európa földhasználatának és a növényzet klímát befolyásoló hatásait vizsgáljuk.

 

– Délkelet-Európa ugyanis a pusztai, félsivatagos és az erdőzóna átmeneti térsége, amely kismértékű klímaváltozás nyomán félsivatagos helyzetbe billenhet át. A hőmérséklet és a csapadék jellemzőinek viszonylag csekély változásai is jelentős ökológiai következményekkel járhatnak. A tudományos szférában erre senki nem figyel, innen jött a kezdeményezés ötlete. Mezőgazdasági szempontból is fontos szerepet tölt be annak elemzése, hogy a földhasználat miként hat vissza a klímára, illetve a növényzet, a vegetáció milyen hatást gyakorol a légköri és a hidrológiai folyamatokra. A klímahatás-modellezéssel e kérdéskörök pontosításához járulunk hozzá – zárta Mátyás Csaba professzor.

Linkek:

Kapcsolódó hírek: