Az egyetemi borverseny a vidék zászlósborának karakterét is alakíthatja - Fertopart

Hatodik alkalommal rendezte meg a Nyugat-magyarországi Egyetem és a Bormarketing Műhely Kht. a Nyugat-magyarországi Egyetem Bora borversenyt 2009. február 5-én az Erzsébet-kerti új oktatási épületben.

A hagyományos vörös- mellett idén először hirdetett versenyt fehérbor kategóriában a Nyugat-magyarországi Egyetem. A 6. egyetem bora versenyre a soproni borvidék soproni és kőszegi körzetének fehér- és vörösborait várták a szervezők. A vörösborok és rozék termelői a borvidék zászlósborának tekintett kékfrankossal és cuvée-ivel, a fehérborok gazdái bármely engedélyezett fajtával nevezhettek. A kétfordulós versenyen nem kis feladat hárult a szakmai zsűrire: összesen 32 bort (15 fehéret és 17 vörösbort) kellett végigkóstolnia. A 7 tagú zsűri mindkét kategóriában három-három nedűt választott ki, ezeket az egyetemi társadalmi zsűri bírálta el. A borverseny győztese fehérbor kategóriában az Iváncsics Pincészet 2008-as Irsay Olivére, vörösbor kategóriában a Roll Pincészet 2007-es Kékfrankosa lett. 2009-ben ez a két bor viseli a Nyugat-magyarországi Egyetem Bora címet. Az egyetemi borok és az azokat jegyző borászok február 14-én, a Nyugat magyarországi Egyetem farsangi bálján, borkóstoló keretében mutatkoznak be az egyetemi polgároknak. A borok az egyetem kapcsolatai révén szélesebb körben válhatnak ismertté, akár Magyarország határain kívül is.

 

Prof. Dr. Faragó Sándor, az egyetem rektora kiemelte, a versenyen az elbírálás szigorú szakmai szempontok szerint történik, a borok előválogatását 20 pontos bírálati módszerrel országos szakmai zsűri végzi. - Soproni székhelyű intézményként a soproni borvidék borait szeretnénk propagálni. Azért versenyeztetjük a borokat, hogy az egyetem vendégeinek a legjobbat adjuk. Szem előtt tartjuk a minőséget - a minőségbiztosítás kulcsszó a Nyugat-magyarországi Egyetemen - hangsúlyozta a tíz karú intézmény vezetője.

 

- Szakmai szempontból kifejezetten érdekesnek tartom ezt a versenyt - mondta Dr. Botos Ernő, a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója. - Ez a rendezvény messze a legrangosabb és a leginkább szakmai azok között a borversenyek között, ahol egy felsőoktatási intézmény vagy egy város borát választjuk ki - akár a zsűri összetételére, akár a két lépcsős elbírálásra gondolunk. Külön említésre méltó, hogy ezen a versenyen a szakmabeliek műhelymunkaként hozzájárulnak a borvidék jellegzetes borának karakterformálásához. Itt a szakemberek azt is megvitatják, milyen jegyekkel kell bírnia a soproni borvidék jellegzetes borának. A közösen kialakított álláspont visszahat a bortermelésre. A termelők irányába történő visszacsatolás miatt a verseny a borvidék számára is fontos.

Linkek:

Kapcsolódó hírek: