Baraksó János Kanadában élő magyar erdőmérnök, egykori soproni diák állami kitüntetésben részesült

Szerző: SKK

- 2015. október 21., szerda 11:58

Baraksó János a kitüntetés átvétele után Grátzer Miklós professzorral
Baraksó János a kitüntetés átvétele után Grátzer Miklós professzorral

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke a miniszterelnök előterjesztésére Baraksó Jánosnak a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést adományozott, önzetlen magyarságmegtartó és közösségképző munkája, a vancouveri magyar közösség kulturális életét felvirágoztató és a hazai felsőoktatás hallgatóit támogató tevékenysége elismeréseként.

A kitüntetést Ódor Bálint, Magyarország kanadai nagykövete adta át októberben Vancouverben. 

A nagykövet méltatásában kiemelte: "Amikor a magyar állam kitünteti a soproni közösség egyik tagját, akkor az összes soproni diák előtt is megemeli a kalapját és a soproni kollektíva összes tagja előtt kifejezi tiszteletét és nagyrabecsülését." 

Baraksó János 1959-ben szerezte meg erdőmérnöki diplomáját a British Columbia Egyetem soproni tagozatán. Az '56-os soproni diákok egyikeként, akik új otthont találtak és új életet kezdtek Kanadában, sokat tett Kanadáért, de eközben Magyarországért és a magyarságért is. 

Geokémikusként végzett munkája, szakmai sikerei mellett öt évtizeden át a vancouveri magyar közösség önkéntesen vállalt szolgálatában állt, és a közösségi élet minden nagyobb eseményén jelen volt, amennyiben külföldi munkái ezt megengedték. Az 1989-1993 közötti időszakban elvállalta a Vancouveri Magyar Kulturális Egyesület elnöki tisztségét és ebből jelentős időt, több mint két és fél évet arra szánt, hogy megszervezze és lebonyolítsa a vancouveri magyar közösség történetének eddigi legnagyobb szabású magyar fesztiválját. A hatalmas sikerrel zárult, háromnapos Nyugat-Kanadai Magyar Fesztivál 16500 látogatót vonzott, s jelentős bevételeinek köszönhetően az Egyesület pénzügyileg is talpra állt, sőt felújítási és javítási munkálatokra is jutott a pénzből. Több mint húsz éve az Egyesület építési alapjának bizottsági elnöke. 

Komoly része van abban, hogy a vancouveri Magyar Ház ma is élettel teli és aktívan ápolja a magyar hagyományokat az anyaországtól való nagy távolság ellenére is.

Baraksó János 2007-ben megszervezte a soproni Roller Kálmán Ösztöndíjat, amelynek ma is kuratóriumi elnöke. Az ösztöndíjjal jelenleg hat soproni egyetemi diák és a University of British Columbia két kanadai hallgatója folytatja a tanulmányait.

A soproni Alma Mater jelenlegi diákjai és oktatói szeretettel gratulálnak Baraksó Jánosnak az elismeréshez!

Linkek:

Kapcsolódó hírek: